این آموزش از وبسایت مجله شبکه نقل می شود.
لینوکس سیستمعاملی است که برای Raspberry Pi استفاده میشود. نقش آن دقیقاً مثل ویندوز، مک، آندرویید، آیاواس یا هر سیستمعامل دیگر فراهم کردن بستری برای اجرای برنامهها است. اما آنچه لینوکس را نسبت به سایر سیستمعاملها متفاوت میسازد، رایگان، قدرتمند و قابل تغییر بودن آن است. به هر حال، در نظر گرفتن لینوکس فقط بهعنوان یک سیستمعامل تا حدی دستکم گرفتن توانایی آن است. لینوکس بر خلاف ویندوز یا مک تنها یک سیستمعامل نیست، بلکه چند سیستمعامل است. همانطور که در بخش بعد توضیح داده خواهد شد، لینوکس شامل مؤلفههای گوناگونی است که هریک توزیعهای متفاوتی دارند. تمام این امکانات درون یک بسته نرمافزاری قرار گرفته که بهراحتی قابل نصب است.
لینوکس چگونه کار میکند؟
یکی از ویژگیهای جالب لینوکس قابل تغییر بودن آن است. بیایید به مؤلفههای اصلی نگاهی بیاندازیم (شکل 1) که برای نصب لینوکس استفاده میشوند.
• هسته
مرکز اصلی عملیات است. با سختافزار ارتباط دارد و میتواند روی سیپییوهای مختلف کامپایل شود (مانند ARM در Pi). هر برنامهای را اجرا میکنید که به دسترسی سختافزاری نیاز دارد؛ مانند ورودی صفحه کلید، خروجی مانیتور یا دسترسی به هارددرایو باید از طریق هسته صورت گیرد.
• پوسته
یک واسط خط فرمان قدیمی است (شکل 2). در اینجا کاری نیست که نتوانید انجام دهید؛ از نصب نرمافزار گرفته تا مشاهده منابع سیستمی و برنامهنویسی کارهای رایج.
• محیط دسکتاپ
بهطور حتم، نگاه کردن به یک محیط متنی برای تمام روز کار خوشایندی نیست. اینجا است که محیط گرافیکی برنامه وارد میشود و آن را به سیستمعاملهایی شبیه میکند که به آنها عادت کردهاید (شکل 3). با این حال، بر خلاف سایر سیستمعاملها، شما فقط به یک دسکتاپ محدود نخواهید بود و میتوانید دقیقاً آنچه میخواهید با ترکیب کردن و انطباق دادن عناصر بهدست آورید.
• برنامههای کاربردی
با اینکه برنامهها جزیی از سیستمعامل نیستند، ولی بخش کلیدی در نصب لینوکس هستند.
استفاده رایگان از لینوکس
اگر یک دلیل برای استفاده از لینوکس وجود داشته باشد، هزینه آن است. برای بسیاری از کاربران، این به معنای دانلود سیستمعامل یا برنامه کاربردی و نصب آن است، بدون اینکه هزینهای پرداخت یا قانونی نقض شود. لینوکس و هزاران برنامه نوشته شده برای آن فقط به این دلیل ایجاد شدهاند که نرمافزارها را با جهان بهاشتراک بگذارند. دلیل دیگر، منبع باز بودن آن است. میتوانید بهراحتی کدهای منبع را ببینید، آنها را تغییر دهید و نسخه متفاوتی ایجاد کنید. بسیاری از افرادی که امروز کار کردن با Raspberry Pi را آغاز میکنند، برنامهنویسان آینده لینوکس خواهند بود.
انتخاب یک توزیع لینوکس
در این بخش، این پرسش مطرح میشود که با وجود چند انتخاب در لینوکس از کجا باید شروع کرد؟ خوشبختانه اینجا است که توزیعها (Distribution) وارد عمل میشوند (شکل 4). برای یک هدف خاص ترکیبهایی از هسته، محیط دسکتاپ و برنامههای کاربردی وجود دارند. از استفاده از دسکتاپها، سختافزارهای قدیمی، وبسرورها و سرورهای چند رسانهای گرفته تا توسعه محیطها، همیشه یک توزیع وجود دارد که مطابق با خواستههای شما باشد.
بهعنوان یک کاربر Raspberry Pi، به دلیل وجود پردازنده ARM، در انتخاب توزیعها محدود هستید. بسیاری از کاربران با Respbian شروع میکنند که یک نسخه تغییریافته از Debian و از لحاظ برنامههای کاربردی و ابزارها محدودتر است. استفاده از LXDE (سرنام lightweight X11 Desktop Environment) بهعنوان یک محیط دسکتاپ سبک، تجربه بهتری برای کاربر است. همچنین، میتوانید Arch را امتحان کنید که سریع و منابع آن راحتتر است. چنانچه بخواهید Pi خود را به یک فناوری تعبیه شده تبدیل کنید، میتواند به شما کمک کند.
منبع: مجله شبکه مترجم: سارا بصیری
برای آموزش میکروکنترلر AVR و آردوینو می توانید وبلاگ آموزش میکروکنترلر الکترولب را دنبال کنید.