1- رزبین (Raspbian):
رزبین سیستمعاملی بر پایهی لینوکس دبیان (Debian) بوده و توسط بنیاد خیریهی رزبری پای ارائه شده است. این سیستمعامل بهترین سیستمعامل مخصوص رزبری پای بوده و دارای سرعت بالا و باگهای ناچیز میباشد. رزبین از دسکتاپ سبک و کمحجم Xfce استفاده میکند. حجم این سیستم عامل حدود ۴ گیگابایت است.
2- گوگل کُدر (Google Coder):
این سیستمعامل به صورت رسمی از سوی گوگل ارائه شده است. با این سیستمعامل میتوان رزبرب پای را به یک سرور جهت برنامهنویسی HTML، CSS، Java Script و NodeJS تبدیل کرد. قابلیت مدیریت فایلهای هر پروژه و Live Preview نیز در کُدر وجود دارد.
3- اندروید:
اندروید مخصوص رزبری پای توسط یکی از توسعهدهندگان به صورت غیر رسمی ارائه شده است. آخرین نسخه از آن اندروید ۷ Noughat بوده و حدود ۴۰۰ مگابایت حجم دارد. تقریباً از تمامی قابلیتهای اندروید میتوان در رزبری پای استفاده کرد.
4- کرومیوم او اس (Chromium OS):
این سیستمعامل توسط گوگل ارائه شده و به صورت غیررسمی برای رزبری پای پورت شده است. حجم آن حدود ۱ گیگابایت میباشد. بهترین کاربرد این سیستمعامل، وبگردی است.
5- اوبونتو ماته (Ubuntu Mate):
این سیستمعامل مانند رزبین است. اوبونتو ماته بر پایهی اوبونتو بوده و حجم آن ۸ گیگابایت میباشد. سرعت آن کمی کُند بوده و برای رزبری پای به صورت کامل بهینهسازی نشده است.
6- سیستم عامل RaspBMC
RaspBMC این سیستم عامل گنو/لینوکسی ، برای تبدیل رزبری پای به یک مدیاسنتر خونگی ساخته شده . این سیستم عامل رو نصب کنید و به تلوزیون وصل کنید و تمام . بعضی از قابلیت های این سیستم عامل :
- پشتیبانی از زیرنویس فارسی
- پشتیبانی از اکثر فرمت های ویدئویی
- پشتیبانی از فیلم های با وضوح 1080p
- پشتیبانی از تماشای ویدئو به صورت آنلاین
- محیط بسیار جذاب
7-رتروپای (Retropie):
این سیستمعامل بهترین سیستمعامل برای تبدیل رزبری پای به یک کنسول بازی کامل و خوب میباشد. این سیستمعامل نیز بر پایهی دبیان است و آخرین نسخه از آن حدود ۲ گیگابایت حجم دارد. رتروپای به صورت پیشفرض با دستههای بازی (Joystick) کار میکند؛ حتی از دستههای Playstation و Xbox نیز پشتیبانی میکند. پکیجهای مختلفی از شبیهسازهای بازی بر روی رتروپای قابل نصب هستند. بازیهای قدیمیای مانند Doom، Warcraft، Duke Nuke و … نیز به صورت پورت شده بر روی این سیستمعامل قابل اجرا میباشند.
8- اندروید مخصوص تلویزیونهای هوشمند (Android TV):
این سیستمعامل نیز به صورت غیر رسمی برای رزبری پای پورت شده است، اما از سرعت و پایداری مناسبی برخوردار میباشد. حجم آن حدود ۴۰۰ مگابایت است.
9- رکال باکس (Recalbox):
این سیستمعامل مانند Retropie است.
10-لاکا (Lakka):
این سیستمعامل مانند Retropie بوده؛ اما با قابلیتها و حجم کمتر. سرعت رابط کاربری آن نیز کمی از Retropie بیشتر است. حجم آن حدود ۱۴۰ مگابایت میباشد. لاکا فقط از کنسولهای معروف مانند Play Station 1 و PSP پشتیبانی میکند.
11- کُدی (Kodi):
این سیستمعامل مخصوص تبدیل رزبری پای به یک سینمای خانگی است. کُدی امکان تماشای فیلمهای Full HD را نیز برای شما فراهم میسازد!
12- سیستم عامل RISC OS Open
RISC OS سیستم عاملی طراحی شده برای اجرا بر روی چیپستهای ARM بوده و برپایه هیچیک از سیستم عاملهای لینوکس و یونیکس نمیباشد.
13- سیستم عامل Windows 10 IoT Core
IoT Core روی رسپبری پای و Minnowboard Max قابل اجراست و می تواند روی دستگاه های بدون نمایشگر هم کار کند. از آنجایی که IoT Core نسخه کم حجم شده ویندوز 10 است، در آن رابط کاربری پنجره ای و دسکتاپ را نمی بینید؛ بلکه توسعه دهندگان باید اپلیکیشن فراگیر را پیاده سازی نمایند که نقش رابط کاربری را عهده دار شود.
منبع: ECA.ir
مانجارو رو معرفی نکردی. مانجارو بیس خیلی خوبه من اون رو دارم
چشم یه چند مورد دیگه توی ذهنم هست اون ها رو هم اضافه میکنم مانجاروARCH بیس هست من هم دوستش دارم!
از سیستم عامل فدورا هم پشتیبانی میکنه آیا ؟
سلام
میخواستم بدونم برای اتصال avr به رزبری چیکار باید بکنم من تازه با رزبری آشنا شدم وهیچی لزش نمیدونم
لینک مانجا رو رو میدین بی زحمت هر چی گشتم پیدا نکردم
امکان داره بشه ویندوز 10 دسکتاپ روش نصب بشه؟
خبر امکان نصب سیستم عامل ویندوز دسکتاب نیست
سلام من نیاز دارم که به رسپری سیم کارت اضافه کنم یه نفری بهم نشون داد ولی هم بزرگ بود و حتی اگه قیمتش پایین باشه بهتر برای کار من کوچک بودنش خیلی مهمه
سلام میخواستم رسپبری پای ۳ b+ دارم میخواستم با سیستم plex 4k server درست کنم یک سوال داشتم میخوام به تلویزیون هوشمند وصل کنم تمام اپلیکیشن پاک میشن یا نه
سلام. برای تغذیه رزبری از چه سیمی استفاده میکنید؟اکثر سیمها تحمل ۲ آمپر رو ندارند.
همیشه 2 آمپر رو به صورت فیکس مصرف نمیکنه اگر از همه درگاه های USB هم جریان بالا نکشید نهایت با 1 آمپر هم مشکلی نداره البته تا نسخه 3 این مطلب درسته
راستی FreeBSD رو جا انداختی!
ممنون که یادآوری کردی